Get Adobe Flash player

Goveji golaž


Da bo golaž res pravi, ga je treba kuhati dolgo in počasi. Najboljši je, če ga skuhamo v kotličku nad odprtim ognjem.

Sestavine za 4 osebe

  • 1 kg govedine
  • 1 kg čebule
  • 4 stroki česna
  • 1 dl olja
  • 1 žlica moke
  • 1 žlica mlete sladke VITAMINOVE Horgoške paprike
  • 20 g ostre mlete rdeče VITAMINOVE Horgoške paprike
  • 2 dl vode
  • 2 lovorjeva lista
  • 1 žlička soli
Težavnost
Čas priprave15min
Čas kuhanja150min
Skupaj165min


Priprava

Goveje meso operemo, osušimo in narežemo na tri centimetre velike kocke. Čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine ali na drobno sesekljamo. Česen olupimo in nasekljamo.

Pristavimo lonec z oljem. Ko se olje segreje, stresemo v lonec čebulo in jo posolimo. Dodamo drobno nasekljan česen. Čebulo in česen med praženjem stalno mešamo, dokler čebula ne postekleni in ne izloči soka. Ne sme se zažgati, ker je potem grenka.

Prepraženo čebulo in česen poprašimo z moko in premešamo. Med stalnim mešanjem dodamo mleto rdečo papriko. V lonec stresemo kocke mesa ter mešamo toliko časa, da meso porjavi, vendar se ne sme prepeči. Zalijemo z vodo, dodamo lovorova lista, dobro premešamo in pokrijemo lonec s pokrovko. Znižamo temperaturo in zelo počasi kuhamo še od dve do tri ure oziroma toliko časa, da se vsa čebula razpusti v omako, meso pa postane mehko in voljno. Med kuhanjem golaž večkrat premešamo.