Get Adobe Flash player

Sarma


Ta jed, podobna golažu, prebuja številne debate glede sestavin. Skoraj toliko kot je kuharjev, toliko načinov priprave je. Prekmurci se s tem ne strinjajo in trmasto vztrajajo pri svoji različici. Mi bomo poslušali njihovo tradicionalno zapoved.

Sestavine za 8 oseb

  • 800 g svežega zelja
  • 2 čebuli
  • 40 gmasla
  • 1 strok česna
  • 50 g riža
  • 350 g mešano mleto meso
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička mletega črnega popra
  • 2 žlički sladke mlete rdeče VITAMINOVE Horgoške paprike
  • 1 šopek peteršilja
  • 1 jajce
  • 1 lovorjev list
  • 2 dl vode
Težavnost
Čas priprave20min
Čas kuhanja90min
Skupaj110min


Priprava

Zelje operemo, mu odrežemo kocen in ga razdelimo na liste. Zavremo velik lonec osoljene vode in liste nekaj minut blanširamo, samo toliko, da ovenijo in se zmehčajo. Izberemo deset lepih listov, ki jim debelejša rebra sploščimo. Preostanek zelja narežemo na rezance.

Čebulo in česen olupimo. Česen stremo. V ponvi razpustimo maslo in na njem spražimo čebulo, da postekleni. Dodamo še česen in zmleto meso, dobro premešamo in v zmes dodamo riž. Pražimo toliko časa, da meso porjavi. Zmes solimo in popramo ter ohladimo. Peteršilj operemo, otresemo in nasekljamo. V maso vmešamo peteršilj in jajce ter z rokami dobro premešamo, da dobimo enotno maso. Kepe zmesi damo na zeljnate liste in jih zavijemo v zvitke (rolice). Konce zvitkov zatlačimo navznoter, da se ne morejo odviti.

Vklopimo pečico in jo naravnamo na 200 °C. Namastimo ognjevarno posodo, dno potresemo z narezanim zeljem, na to zložimo sarme in jih po vrhu spet potresemo z narezanim zeljem. Zelje potresemo z mleto papriko, dodamo lovorov list in zalijemo z vodo. Damo v ogreto pečico in dušimo eno uro. Pripravljene sarme razporedimo na krožnike, obdamo z narezanim zeljem in polijemo s tekočino.